Povratak

Tigrica ne može stati na prečku | Problem s nogom | Giht

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam tigricu već nekih 5 godina i u zadnjih nekoliko dana ima problema sa nogicom, uopšte ne može da se nasloni na nju. Stalno drži skupljene kandže i podignutu nogu. Kada se kači po rešetkama uopšte ne može da se uhvati njom. Nekoliko puta je i pao sa prečke. Ima apetita, cvrkuće i pije vodu, hoće i da izađe iz kaveza. Teško mi je da ga gledam kako se muči. Poslaću Vam slike da vidite kako noga izgleda. Nadam se brzom odgovoru. Hvala unaprijed, Nadja

O: Različiti uzroci mogu dovesti do nemogućnosti korištenja ekstremiteta. Prvi razlog otežanog kretanja mogu biti predugačke kandžice koje onemogućavaju normalan stisak. Ponekad je uzrok ozljeda zbog udarca ili pada. Tu se može raditi o istegnuću ligamenata, lomu ili napuknuću kosti, oštećenjima tetiva ili mišića. Drugi razlozi mogu biti nedostatak vitamina (E, D vitamin), minerala i mikrolelemenata poput kalcija ili selena. Nadalje uzrok može biti oštećenje živaca, tumori bubrega (vrše pritisak na živce ekstremiteta) ili giht.  

Giht je oboljenje ljudi, ptica i reptila. Među pticama, često se pojavljuje kod tigrica. Ova se bolest može pojaviti ako razina mokraćne kiseline u krvi pređe bubrežne mogućnosti izlučivanja iste iz organizma ili kao posljedica povećanog razlaganja proteina. Posljedično, mokraćna kiselina se nakuplja i kristalizira u zglobovima , ligamentima i ovojnicama (zglobni giht), odnosno, u jetri, slezeni, bubrezima, perikardijalnoj ovojnici, zračnim vrećicama. Zglobni giht manifestiraju bjeličaste izbočine na  jedanom ili više zglobova.

Neophodno da se obratite u ambulantu gdje će veterinar na temelju obavljenog pregleda  biti u mogućnosti postavili dijagnozu i odrediti terapiju. Možete se javiti u Ambulantu za ptice na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Broj telefona ambulante je  01/2390-410, a radno vrijeme je: ponedeljkom, srijedom i petkom 9-11 sati, utorkom i četvrtkom 16-18 sati.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr